Łańcuch rozrządu pompy paliwa wydaje się mieć duży luz. Zobacz zdjęcie poniżej. Podczas wymiany napinaczy próbowałem wykonać „Sprawdzenie rozrządu wałka rozrządu pompy paliwa” z wałem korbowym zablokowanym i wałkami rozrządu zablokowanymi za pomocą specjalnego narzędzia. Nie mogłem włożyć specjalnego narzędzia, dopóki nie obróciłem wałka rozrządu pompy paliwa o kilka stopni zgodnie z ruchem wskazówek zegara, co spowodowało luz widoczny na zdjęciu. Wiem, że procedura wymaga lekkiego poruszenia wałem korbowym, aby umożliwić włożenie narzędzia do ustawiania, ale wydaje się to przesadne. Pomyślałem, że przeskoczył o jeden ząb, więc przesunąłem łańcuch o jeden ząb. To spowodowało, że ustawienie wałka rozrządu pompy paliwa zostało przesunięte o kilka stopni. Ma więc w przybliżeniu 1/2 ogniwa luzu w łańcuchu. Wiem, że właściwa procedura polega na wyrównaniu łańcucha ze znakami kontrolnymi na górze wału korbowego i na pozycji godziny 8 na wałku rozrządu pompy paliwa, ale ponieważ silnikowi brakuje obecnie łańcuchów rozrządu, nie można go obrócić, aby to osiągnąć. Procedura rozrządu naprawdę powinna sprawdzić te znaki kontrolne przed zdjęciem starych łańcuchów rozrządu i zablokowaniem silnika, lekcja odrobiona.
Szukam opinii na temat dopuszczalnej wartości ugięcia dla tego. Nie widzę procesu wymiany tego łańcucha i nie sądzę, aby miał on spinkę, aby móc to zrobić bez zdejmowania miski olejowej.
Szukam opinii na temat dopuszczalnej wartości ugięcia dla tego. Nie widzę procesu wymiany tego łańcucha i nie sądzę, aby miał on spinkę, aby móc to zrobić bez zdejmowania miski olejowej.