Range Rovers Forum banner

Czy są tu jacyś audiofile? Potrzebuję pomocy z systemem Meridian

13K views 25 replies 15 participants last post by  Notbostrom  
#1 ·
Niedawno zamieniłem mojego SCV8 z 2016 roku na model z 2021 roku. Oba mają system Meridian 825W (potwierdzone), ale ten w moim 2016 roku brzmiał znacznie lepiej niż mój nowy i próbuję dowiedzieć się, od czego zacząć.

Różnica dotyczy basów... prawie tak, jakby coś było poza fazą lub wzmacniacz nie przetwarzał sygnału w sposób spójny. Na przykład: utwory, które w moim 2016 roku brzmiały niesamowicie z pełnym, bogatym basem, w systemie z 2021 roku brzmią bardzo płasko, prawie bez basu. Tymczasem inne utwory, które również brzmiały niesamowicie w 2016 roku, będą odtwarzane z przytłaczającym basem w 2021 roku... do tego stopnia, że ​​muszę go mocno ściszyć, żeby nie dostać bólu głowy.

Rzeczy, których próbowałem, aby odizolować, co może być inne:
  • Próbowałem różnych trybów dźwięku przestrzennego (Meridian; DTS; itp.) i bez końca regulowałem różne ustawienia basów / tonów wysokich / subwoofera
  • W 2016 roku używałem wyłącznie dźwięku Bluetooth z mojego iPhone'a. W 2021 roku wypróbowałem różne źródła dźwięku z radia HD; radia satelitarnego; CarPlay / Apple Music; a nawet wbudowaną aplikację Spotify OEM (niestety nie mam opcji odtwarzacza CD)

Więc moje pytania brzmią:
  • Czy ktoś wie, czy jakieś komponenty systemu dźwiękowego zmieniły się w latach 2016-2021?
  • Czy istnieje sposób, aby sprawdzić, czy któryś z moich głośników jest poza fazą?
  • Czy to może wskazywać na problem ze wzmacniaczem?

#2 ·
Przepraszam, nie mogę pomóc, ale mam ten problem między moim L322 tutaj w Stanach a tym, który mam w Monako. Oba mają te same systemy, ale ten w Europie brzmi o 100% lepiej i uważam, że przetwarzanie jest niespójne w tym tutaj w DC.

#3 ·
Żadne z twoich źródeł nie są zbyt dobre. Wypróbuj iPoda przy 256 kbps i zobacz, jak to brzmi. Kompresja ZABIJA zakres i myślę, że mogłeś użyć innego źródła. Poziomy wyjściowe są spójne, ale zastanawiam się również, czy nieco stłumili pasmo basowe. Używam wyłącznie moich pozostałych iPodów, ponieważ nic nowego nie może konkurować z ich potencjałem, zwłaszcza jeśli załadujesz je bezstratnie!

• Like
Reactions: pherplexed
#4 ·
Zgoda, kompresja jest ogromna.

W iPhonie mam włączoną opcję "bezstratną". Używaj jej tylko wtedy, gdy masz nieograniczony plan! Haha.

Moja żona, która nigdy nie dbała o nic poza basem... słyszy różnicę między swoim iPhonem odtwarzającym muzykę w standardowych ustawieniach a moim w trybie bezstratnym.

Stwierdziłem w samochodach, takich jak mój R56 MINI Cooper, że funkcja bezstratna dziesięciokrotnie poprawiła jakość dźwięku i ogólną "głębię".

Teraz, dlaczego Twój 16 brzmiał lepiej niż 21, nie jestem pewien. Jeździłem oboma i nie odkryłem tego problemu. Nie słucham wielu utworów z mocnym basem...

Ale warto spróbować włączyć bezstratny i pobawić się różnymi profilami dźwiękowymi w iPhonie. Wzmocnienie basów, Jazz itp.

• Like
Reactions: pherplexed
#6 ·
Zgadzam się, kompresja jest ogromna.

W iPhonie mam włączoną opcję "bezstratną". Używaj jej tylko wtedy, gdy masz nieograniczony plan! Haha.

Moja żona, która nigdy nie dbała o nic poza basem... słyszy różnicę między swoim iPhonem odtwarzającym muzykę w standardowych ustawieniach, a moim w trybie bezstratnym.

Stwierdziłem w samochodach takich jak mój R56 MINI Cooper, że funkcja bezstratna dziesięciokrotnie poprawiła brzmienie dźwięku i ogólną "głębię".

Teraz, dlaczego twój 16 brzmiał lepiej niż 21, nie jestem pewien. Jeździłem oboma i nie odkryłem tego problemu. Nie słucham wielu utworów z mocnym basem...

Ale warto włączyć tryb bezstratny i pobawić się różnymi profilami dźwiękowymi w iPhonie. Wzmocnienie basów, Jazz itp.
Bezstratność jest w rzeczywistości przydatna tylko wtedy, gdy źródło jest bezstratne. W przeciwnym razie po prostu unika dalszej kompresji.

#5 ·
Bawiłem się trochę plikami bezstratnymi na dysku USB. Niewielka poprawa, jeśli w ogóle jakaś. Ale wciąż myślę, że to nie mogą być pliki audio, skoro to samo źródło brzmiało tak świetnie w moim 2016 roku. Więc pogrzebałem trochę głębiej i skontaktowałem się z inżynierem dźwięku w branży motoryzacyjnej i dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy.

Powiedział, że jest mało prawdopodobne, aby komponenty fizyczne uległy zmianie, ponieważ zarówno model 2016, jak i 2021 są tej samej generacji, ale większość firm motoryzacyjnych dostosowuje krzywe strojenia i korekcji w kolejnych latach modelowych, aby reagować na opinie klientów. Zatem jego teoria jest taka, że inżynierowie w Land Roverze lub Meridian mogli w pewnym momencie dostosować krzywe korekcji w kolejnych latach modelowych.

Drugą ciekawą kwestią, na którą zwrócił uwagę, było to, że wzmacniacze są tak skonstruowane, aby można je było regulować za pomocą oprogramowania, aby zapewnić tego rodzaju dostosowywanie do opinii klientów, więc istnieje możliwość przeprogramowania wzmacniacza (idealnie do tych samych krzywych korekcji, co w moim 2016 roku). Oczywiście prawdopodobieństwo, że Land Rover ma i faktycznie zapewnia taki poziom wsparcia oprogramowania, jest dość niskie. Ale może ktoś tam w końcu wymyśli, jak to zrobić.

#7 ·

Śledź mój post. Moim przypuszczeniem co do przyczyny tej zmiany jest sygnatura dźwiękowa, która jest połączeniem dwóch czynników.

Po pierwsze, w 2016 roku używałeś wyłącznie Bluetooth. W 21 roku przechodziłeś przez wiele różnych wejść audio. Samochód odtwarzający muzykę Apple - jeśli masz ustawioną opcję bezstratną, to była najlepsza z wypróbowanych; połączenie USB jest znacznie lepsze.

Po drugie, Meridian nie zamierza drastycznie zmieniać EQ. Wnętrza są dość podobne, podobnie jak materiały. Jedyną rzeczą, którą Meridian mógłby zmienić i którą mógłbyś zauważyć, jest algorytm dekodowania systemu dźwięku przestrzennego Meridian. Twoje dane audio cyfrowego są dekodowane, a następnie wysyłane do głośników. Wraz z pojawieniem się mody na muzykę Atmos, wiele samochodów z wyższej półki dodało kanały wysokości, aby reklamować systemy audio swoich samochodów jako 3D. Mając to na uwadze, dekoder dźwięku przestrzennego został prawie na pewno zaktualizowany.

Ponadto Dolby zaktualizowało Dolby Pro Logic i Dolby neo:x do Dolby TrueHD, który jest dokładniejszym dekoderem.

Jeśli używasz słabych plików audio, dekodery nie mogą wykonać prawidłowej i pełnej pracy, ponieważ wiele danych audio nie może być przetworzonych. Jeśli w twoich utworach brakuje wysokich tonów, może to sprawić, że bas będzie brzmiał bardziej zaakcentowany.

Ponadto, ponieważ Atmos Music to moda, która pojawiła się niedawno, być może ustawiłeś swój telefon tak, aby próbował przesyłać strumieniowo muzykę Atmos, ale używasz tylko Spotify (320 kbps) lub Bluetooth 250 kbps. Upewnij się, że ustawienia strumieniowania audio w telefonie są ustawione na stereo i wysoką jakość. Dźwięk stereo brzmi najlepiej. Dźwięk przestrzenny jest dla filmów i telewizji - jest dodawany w samochodach w celach marketingowych. Zresetuj EQ do ustawień domyślnych. Upewnij się również, że EQ w twojej aplikacji do strumieniowania jest ustawiony na neutralny. Informacje o bezstratnym dźwięku w Apple Music

Radio HD jest złe, radio XM jest złe, bezprzewodowy car play jest trzeci najlepszy. Drugi najlepszy to Wired Car Play. Najlepsze byłyby pliki FLAC na USB, ale są one funkcjonalnie identyczne z używaniem Wired Car Play i plików bezstratnych.

Różnica w sposobie odtwarzania utworów jest prawdopodobnie połączeniem używania różnych wejść audio, zaktualizowanych dekoderów dźwięku przestrzennego, prawdopodobnie braku odpowiednich ustawień strumieniowania audio w telefonie, a także zabawy z ustawieniami EQ w samochodzie w celu naprawienia problemów.

Kiedy próbujesz zdiagnozować problem, musisz mieć tylko jedną zmienną niezależną. Wygląda na to, że zmieniasz 4 różne ustawienia jednocześnie, mając nadzieję, że zabrzmią "właściwie". Podczas rozwiązywania problemów zawsze porównuj ceteris paribus. Zmieniaj jedną rzecz na raz; Wszystko inne jest równe.

#23 ·

Ponadto Dolby zaktualizowało się z Dolby Pro Logic i Dolby neo:x do Dolby TrueHD, który jest dokładniejszym dekoderem.
Przepraszam, nie. Dolby pro logic to technologia z wczesnych lat 90-tych i nigdy nie trafiła do L405. Neo:X to technologia DTS (nie Dolby…), a TrueHD to bezstratny kodek, który można znaleźć głównie na Blu-ray, więc nie ma nic wspólnego z naszymi L405.

Nasze RR są wyposażone w upmixery, co oznacza, że wykorzystują technologie do wyprowadzania sygnałów wielogłośnikowych z sygnałów stereo; stąd nazwa « upmixer ». Mamy trzy: Dolby, DTS, Meridian. System 825w ma Dolby pro logic II, a system 1700w Dolby pro logic IIz (który wyprowadza komponent wysokości dla głośników sufitowych). Wszystkie mają swoje cechy i « kolor », ale, to tylko moja osobista opinia, upmixer Dolby najlepiej równoważy i zakotwicza sygnał deski rozdzielczej w stosunku do lewego i prawego oraz reszty kabiny.

Zatem nie, nie było aktualizacji, a upmixery nie są powodem, dla którego mogłeś mieć różnice w jakości w ciągu kolejnych lat modelowych. Zgadzam się, że ANC może być tutaj problemem, ponieważ wykorzystuje przetwarzanie poza fazą do implementacji anulowania niskich częstotliwości.

#8 ·
Również kilka miesięcy temu zamieniłem swój model z 2016 roku na model z 2019 roku i pierwszą rzeczą, którą zauważyłem, było to, że dźwięk systemu Meridian był wyraźnie gorszy w 2019 roku w porównaniu do modelu z 2016 roku.

#9 ·
Ja również wymieniłem swój model z 2016 roku na model z 2019 kilka miesięcy temu i pierwszą rzeczą, którą zauważyłem, było to, że dźwięk systemu Meridian był wyraźnie gorszy w 2019 roku w porównaniu do modelu z 2016 roku.
Mam takie samo odczucie i chociaż nie robiłem bezpośredniego porównania, myślę, że Meridian 825W w moim 2015 roku brzmiał lepiej niż ten sam system w moim 2018 roku. W tym momencie jest tak, jak jest, ponieważ nie planuję zmieniać żadnych komponentów audio ani wracać do starszego RR ;)

Jako użytkownik iPhone'a i Apple Music, jak mogę uzyskać najwyższą możliwą jakość dźwięku? Moja usługa Apple Music jest ustawiona na Lossless i mogę podłączyć telefon za pomocą adaptera Lightning na USB do konsoli środkowej. Czy to najlepszy sposób?

#10 ·
Właśnie dowiedziałem się o bezstratnym dźwięku i włączyłem go… nie mogę się doczekać, żeby usłyszeć, jak brzmi. Dobre informacje dla osób z zerową wiedzą o audio.

825W między moim 2014 a 2017 również brzmią inaczej. 14 jest lepszy. Zauważyłem to samo w wypożyczonych samochodach z 825w, 14 jest zawsze lepszy. Być może wynika to z systemu informacyjno-rozrywkowego? Czy 17 nie jest taki sam jak 18+?

Właściwie ulepszam system dźwiękowy w obu, ulepszając głośniki w drzwiach z modelu autobiography. Ma to być plug and play i robić niewielką różnicę. Ulepszenie kosztuje około 700 dolarów za samochód.

Do przemyślenia: nie mam żadnej wiedzy o audio.
Ale kolega ulepszył swój system informacyjno-rozrywkowy do „12-calowego ekranu z Androidem” w swoim 17, który był wyposażony w funkcję DSP. Spędził dużo czasu bawiąc się tym, a jego samochód brzmi teraz fenomenalnie.

#11 ·
W końcu dotarłem do miejsca, w którym byłem zadowolony, wybierając pełną konfigurację Apple Lossless. Apple twierdzi, że CarPlay przez kabel USB może obsługiwać bezstratne, ale są dość niejasne co do specyfikacji. Z moich badań wynika, że ​​myślę, że ustaliłem, że może obsługiwać Lossless (do 24-bit/48kHz), ale nie może obsługiwać hi-res lossless (ALAC do 24-bit/48kHz)... Mogę się w tym mylić.

Kiedy zaktualizowałem moją bibliotekę do Lossless i pobawiłem się różnymi ustawieniami audio w systemie Range Rover, jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Chciałbym tylko, żeby nie trzeba było wkładać tyle wysiłku, żeby to ustawić, kiedy mój 2016 brzmiał tak dobrze na całej linii przy bardzo małym wysiłku.

• Like
Reactions: 21Westminster
#13 ·
W końcu dotarłem do miejsca, w którym byłem zadowolony, wybierając pełną konfigurację Apple Lossless. Apple twierdzi, że CarPlay przez kabel USB może obsługiwać bezstratny dźwięk, ale są dość niejasni co do specyfikacji. Z moich badań wynika, że może obsługiwać Lossless (do 24-bit/48kHz), ale nie może obsługiwać hi-res lossless (ALAC do 24-bit/48kHz)... Mogę się mylić.

Kiedy zaktualizowałem moją bibliotekę do Lossless i pobawiłem się różnymi ustawieniami audio w systemie Range Rover, jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Chciałbym tylko, żeby nie trzeba było wkładać tyle wysiłku, żeby to ustawić, kiedy mój 2016 brzmiał tak dobrze na całej linii przy bardzo małym wysiłku.
Zatem twoim przepisem jest muzyka Apple pobrana w formacie Lossless przez telefon podłączony do USB pod podłokietnikiem środkowym?

#15 ·
Wygląda na to, że Twoja biblioteka jest modyfikowana przez korektor przed przejściem do Meridiana. Upewnij się, że źródło jest płaskie... chyba że chcesz gdzieś położyć nacisk

#16 ·
Jestem podekscytowany, że znalazłem ten wątek. Myślałem, że wariuję albo mam jakąś wadę! Oto moja całkowicie i zupełnie niewykwalifikowana i bezpodstawna spekulacja. Nie sądzę, żeby to był problem ze źródłem.

Proszę zauważyć, że mam L494 w porównaniu do L405, ale to to samo. Właśnie wymieniłem '16 RRS/SC na '19 RRS/SC. Zarówno '16, jak i '19 mają system Signature 1700w. Jedną z zalet '19 była duża poprawa izolacji akustycznej. Ale stereo w '16 niezawodnie stawało się wystarczająco głośne, by krwawiły uszy, jeśli chciałeś, podczas gdy '19 czasami jest "oswojony". Ponadto, jak zauważono gdzie indziej, płaskie ustawienia są BARDZO płaskie. Brak uderzenia, brak basu.

Uważam, że dzieje się tak, co tłumaczyłoby wszystko powyższe; Nie sądzę, żeby '16 miał Active Noise Cancellation, ale jestem prawie pewien, że '19 MA. To tłumaczyłoby utratę maksymalnej głośności i basów, ponieważ większość pracy w ANC odbywa się przy niskich częstotliwościach. Mój dealer jest bezużyteczny dla wszystkiego poza ściśle pieszymi potrzebami, więc jeśli ktoś ma dealera z mózgiem, byłbym bardzo wdzięczny za prośbę o sprawdzenie, czy ANC jest w użyciu ORAZ czy można je wyłączyć!

Na razie stwierdziłem, że słuchanie w stereo daje najlepsze rezultaty, podczas gdy w '16 wolałem DTS:X z włączonymi kanałami wysokości. Stwierdziłem również, że muszę podkręcić subwoofer BARDZO mocno w porównaniu do tego, do czego byłem przyzwyczajony w '16 i pozostawić bas płaski lub lekko podwyższony.

#17 ·
Zachwycony, że znalazłem ten wątek. Myślałem, że wariuję albo mam wadę! Oto moja całkowicie niepoinformowana i czysta spekulacja. Nie sądzę, żeby to był problem ze źródłem.

Proszę pamiętać, że mam L494 vs L405, ale to to samo. Właśnie zamieniłem '16 RRS/SC na '19 RRS/SC. Zarówno '16, jak i '19 mają system Signature 1700w. Jedną z zalet '19 była duża poprawa izolacji akustycznej. Ale stereo w '16 niezawodnie stawało się wystarczająco głośne, by krwawiły uszy, jeśli chciałeś, podczas gdy '19 czasami jest "oswojony". Ponadto, jak zauważono gdzie indziej, płaskie ustawienia są BARDZO płaskie. Brak uderzenia, brak basu.

Uważam, że dzieje się to, co tłumaczyłoby wszystko powyższe; Nie sądzę, żeby '16 miał Active Noise Cancellation, ale jestem prawie pewien, że '19 MA. To tłumaczyłoby utratę maksymalnej głośności i basu, ponieważ większość pracy w ANC odbywa się przy niskich częstotliwościach. Mój dealer jest bezużyteczny dla wszystkiego poza ściśle pieszymi potrzebami, więc jeśli ktoś ma dealera z mózgiem, byłbym bardzo wdzięczny za prośbę o sprawdzenie, czy ANC jest w użyciu I czy można go wyłączyć!

Na razie stwierdziłem, że słuchanie w stereo daje najlepsze rezultaty, podczas gdy w '16 wolałem DTS:X z włączonymi kanałami wysokości. Stwierdziłem również, że muszę podkręcić subwoofer BARDZO w porównaniu do tego, do czego byłem przyzwyczajony w '16 i pozostawić bas płaski lub lekko podwyższony.
Myślę, że trafnie zauważyłeś problem z redukcją szumów. Jest świetny dźwięk przy niskiej prędkości, jednak podczas jazdy z większą prędkością, powiedzmy około 62-75 mph, gdy hałas zewnętrzny jest wyższy, dźwięk jest bałaganem. Podgłaśnianie nie pomaga. Lata temu czytałem o tym, jak działa redukcja szumów i w suficie są mikrofony, które dostosowują wyjście do szumu drogowego. Ponadto nie można go wyłączyć/dostosować...

#18 ·
Przepraszam, jeśli to banalne spostrzeżenie, ale zakładam, że wątek dotyczy streamingu lub połączenia Bluetooth? Czy któryś z wymienionych problemów miałby wpływ na połączenie przewodowe? Na przykład, mam podłączony mój iPod Touch kablem do portu iPoda i w losowych momentach podczas odtwarzania piosenki dźwięk ustaje. Piosenka nadal gra, ale nic nie dochodzi do głośników. Testowałem urządzenie solo, jak również na moim domowym komputerze, nawet kupiłem obecnego iPoda po tym, jak uwierzyłem, że to moja starsza wersja była problemem i sprawdza się 4.0 na pokładzie.

Czy ktoś jeszcze spotkał się z tym duchem w maszynie?

#19 ·
Przepraszam, jeśli to banalne spostrzeżenie, ale zakładam, że wątek dotyczy strumieniowania lub połączenia Bluetooth? Czy którekolwiek z wymienionych problemów miałyby wpływ na połączenie przewodowe? Na przykład, mam podłączony mój iPod Touch za pomocą kabla do portu iPoda i w losowych momentach podczas odtwarzania piosenki dźwięk ustaje. Piosenka nadal gra, ale nic nie dochodzi przez głośniki. Testowałem urządzenie solo, a także na moim domowym komputerze, nawet kupiłem obecnego iPoda po tym, jak uwierzyłem, że to moja starsza wersja była problemem i sprawdza się 4.0 na pokładzie.

Czy ktoś jeszcze spotkał tego ducha w maszynie?
Czy Twój problem może być związany z kablem? Czy próbowałeś również innego portu USB?

Wymienione problemy występują zarówno w połączeniach przewodowych, jak i bezprzewodowych.

Znalazłem również artykuł o redukcji szumów:

"Wraz z nadejściem pojazdów PHEV producenci OEM borykają się z dodatkowymi problemami NVH (Noise, Vibration & Harshness). Szczególnie nowym problemem jest nisko częstotliwościowy szum dudnienia powodowany podczas ładowania akumulatorów za pomocą silnika spalinowego. Podczas ładowania silnik pracuje z niskimi prędkościami obrotowymi i dużymi obciążeniami, co prowadzi do wyraźnego szumu niskiej częstotliwości. Podczas gdy w przeszłości redukcja szumów niskiej częstotliwości wymagała dużych absorberów i/lub ciężkich tłumików, dzisiaj problem można rozwiązać za pomocą systemu aktywnej redukcji szumów. Jaguar Land Rover zdecydował się wprowadzić system aktywnej redukcji szumów w wariantach PHEV swoich pojazdów. System opiera się na oprogramowaniu firmy Müller-BBM Active Sound Technology GmbH i wykorzystuje istniejące wzmacniacze audio. Jedynym dodatkowym komponentem sprzętowym, który jest wymagany, są mikrofony w podsufitce pojazdu. Ogólnie rzecz biorąc, system ANC dodaje do pojazdu minimalną wagę, ale umożliwia redukcję szumów o ponad 10 dB przy częstotliwościach poniżej 40 Hz podczas pracy na biegu jałowym. Ponadto system umożliwił JLR anulowanie szumów w innych warunkach pracy, umożliwiając usunięcie kilku tłumików masowych, oferując możliwości oszczędności wagi na poziomie około 5 kg."

#21 ·
Nie jestem pewien, czy to powód różnicy między starszymi i nowszymi modelami, ale system audio zmienił się w 2017 roku:

Aktualizacja systemu audio
  •  Najwyższej klasy system dźwiękowy Meridian Reference Sound zawiera funkcję „Conversation Assist”. Umożliwia to łatwiejszą rozmowę między pasażerami z przodu i z tyłu. Mikrofony nad każdym pasażerem mieszają mowę pasażerów z wyjściem z systemu audio.
  •  Oprócz telefonu można sparować drugie urządzenie Bluetooth do odtwarzania dźwięku. Urządzenia Bluetooth mogą być teraz używane również wtedy, gdy urządzenie z systemem iOS jest podłączone przez USB.
  • Na rok 2017 systemy dźwiękowe Meridian Sound będą zawierać subwoofer „Fresh Air”. Umożliwia to zmniejszenie rozmiaru i wagi głośnika, jednocześnie poprawiając jakość dźwięku

Zmniejszenie rozmiaru i wagi rzadko skutkuje lepszym brzmieniem głośnika.

Źródło: https://www.ovalnews.com/2016/08/20.../2017-range-rover-usa-marketing-bulletin-mpr16-11-remote-start-has-arrived.html

#22 · (Edited)
Myślę, że trafiłeś w sedno z obserwacją ANC. Mój 2016 (825W) był najlepszy, jaki kiedykolwiek słyszałem, a z konfiguracją iPoda 256 kbps można było puszczać muzykę na żywo lub oszaleć z 1812. Wszystko było niesamowite. System 2021 w moim Westie 2021 ssie w porównaniu. To tak, jakby obniżyli szczytowe poziomy wejściowe o co najmniej 10 dB. Więc przeszli na tańszy głośnik! Ahaaaa!!!!

#24 ·
Mam podłączony iPoda i wydaje się, że poprawił się jakość dźwięku w porównaniu do strumieniowania z mojego iPhone'a.

Jakieś wskazówki, jak pozbyć się irytującego komunikatu, który pojawia się za każdym razem, gdy włączam zapłon?

#26 ·
To nie jest wina sprzętu. Mój 2019 brzmiał niesamowicie do czasu aktualizacji oprogramowania, a teraz to gorący śmieć. Zauważyłem również, że od czasu aktualizacji kontrola subwoofera wysyła basy do głośników drzwiowych, a nie tylko do subwoofera. Wcześniej kontrolowała tylko sub. Oprogramowanie, które kontroluje rozkład częstotliwości, jest teraz do niczego, a stereo, które kiedyś uwielbiałem, po prostu wyłączam.