Niedawno zamieniłem mojego SCV8 z 2016 roku na model z 2021 roku. Oba mają system Meridian 825W (potwierdzone), ale ten w moim 2016 roku brzmiał znacznie lepiej niż mój nowy i próbuję dowiedzieć się, od czego zacząć.
Różnica dotyczy basów... prawie tak, jakby coś było poza fazą lub wzmacniacz nie przetwarzał sygnału w sposób spójny. Na przykład: utwory, które w moim 2016 roku brzmiały niesamowicie z pełnym, bogatym basem, w systemie z 2021 roku brzmią bardzo płasko, prawie bez basu. Tymczasem inne utwory, które również brzmiały niesamowicie w 2016 roku, będą odtwarzane z przytłaczającym basem w 2021 roku... do tego stopnia, że muszę go mocno ściszyć, żeby nie dostać bólu głowy.
Rzeczy, których próbowałem, aby odizolować, co może być inne:
Więc moje pytania brzmią:
Różnica dotyczy basów... prawie tak, jakby coś było poza fazą lub wzmacniacz nie przetwarzał sygnału w sposób spójny. Na przykład: utwory, które w moim 2016 roku brzmiały niesamowicie z pełnym, bogatym basem, w systemie z 2021 roku brzmią bardzo płasko, prawie bez basu. Tymczasem inne utwory, które również brzmiały niesamowicie w 2016 roku, będą odtwarzane z przytłaczającym basem w 2021 roku... do tego stopnia, że muszę go mocno ściszyć, żeby nie dostać bólu głowy.
Rzeczy, których próbowałem, aby odizolować, co może być inne:
- Próbowałem różnych trybów dźwięku przestrzennego (Meridian; DTS; itp.) i bez końca regulowałem różne ustawienia basów / tonów wysokich / subwoofera
- W 2016 roku używałem wyłącznie dźwięku Bluetooth z mojego iPhone'a. W 2021 roku wypróbowałem różne źródła dźwięku z radia HD; radia satelitarnego; CarPlay / Apple Music; a nawet wbudowaną aplikację Spotify OEM (niestety nie mam opcji odtwarzacza CD)
Więc moje pytania brzmią:
- Czy ktoś wie, czy jakieś komponenty systemu dźwiękowego zmieniły się w latach 2016-2021?
- Czy istnieje sposób, aby sprawdzić, czy któryś z moich głośników jest poza fazą?
- Czy to może wskazywać na problem ze wzmacniaczem?