RangeRovers.net Forum banner

1 - 5 of 5 Posts

·
Registered
Joined
·
21 Posts
Discussion Starter #1
Hi guys please help can't figure it out

2003 hse 4.4l

got this code p0159 o2 sensor slow response bank 2 sensor 2

changed the o2 sensor cleared the codes can drive about 25 miles then always comes back

any ideas? can't see any cracks in the wire and checked the connection looks good
 

·
Administrator
Joined
·
27,802 Posts
Swap the sensors side to side and see if the code follows.
 

·
Registered
Joined
·
21 Posts
Discussion Starter #3
smart idea , so if the code follows then the sensor is bad ?
but if it doesn't follow then something wrong where?

Thanks for the clever idea!
 

·
JACK'S GRANDAD
Joined
·
9,242 Posts
When checking coils, o2 sensors, injectors, etc, it's always a great and free idea to swap them around, and see if the code follows the sensor or stays put.
If it follows the sensor, that's the problem. If it stays put, its the wiring etc.

Martin
 

·
Registered
Joined
·
1,436 Posts
And then there's the old issue of "shooting the messenger".
although a slow response can be caused by an old O2 sensor, more often than not, perfectly good O2 sensors get replaced when the root cause is upstream, exhaust or intake leaks, air filters that are long past due for replacement, even dirty MAF sensors.

Mine was caused by the good ol' crack in the catalytic coverter weld.

Do you have a basic OBD reader that you can plug in and look at your sensors?
But as LLT said although it's a little late for you, before replacing anything, swap the suspect part and see if it follows....

Unless it's a leaky air strut; unfortunately it doesn't work there...
 
1 - 5 of 5 Posts
Top