Mk4 BMW Sat Nav Unit with Dark / Dim Screen Output Problem - Reply to Topic

Reply to Thread

Post a reply to the thread: Mk4 BMW Sat Nav Unit with Dark / Dim Screen Output Problem

Your Message

 

You may choose an icon for your message from this list

Register Now

Additional Options

  • Will turn www.example.com into [URL]http://www.example.com[/URL].

Topic Review (Newest First)

  • September 26th, 2012, 09:03 AM
    robcman

    Re: Mk4 BMW Sat Nav Unit with Dark / Dim Screen Output Problem

    My MKIII Nav got progressively darker and darker in its display capability just before it died completely. It's a sample size of 1 so it might not apply to your situation, but when I bought a new MKIV the screen brightness went back to normal.
  • September 24th, 2012, 03:05 PM
    Lee1978

    Re: Mk4 BMW Sat Nav Unit with Dark / Dim Screen Output Problem

    I'm not so sure guys because the mk3 still makes it works fine, as does the screen when it is switched over to TV with the mk4 unit plugged in.
  • September 24th, 2012, 05:17 AM
    RRPhil
  • September 23rd, 2012, 11:36 PM
    playdrv4me2

    Re: Mk4 BMW Sat Nav Unit with Dark / Dim Screen Output Problem

    The fluorescent backlight is dead. I have noticed as these trucks (and all the other BMW vehicles) get older these screens are becoming progressively dimmer, and I guess some of them are starting to finally die completely. The good news is that on the BMW E38 forums there is a very inexpensive replacement you can do of the screen module all by itself if you are competent at disassembling the unit, and it's not terribly difficult. In that case, people usually replace the screen due to scratches, but since it's a self contained system, it would likely solve your problem as well. Unfortunately I can't remember exactly where they obtain the screens or what thread it was in, so you might have to search to BMW nav LCD replacement or some such thing.
  • September 23rd, 2012, 09:20 AM
    Larry_H

    Re: Mk4 BMW Sat Nav Unit with Dark / Dim Screen Output Problem

    I have no direct knowledge about your problem. I can only relate a similar problem I had with a laptop with a LCD screen issue. It turns out they are back lit by a auxiliary light source. Some type of bulb, like a fluorescent bulb. My bulb burned out and needed to be replaced. The symptoms were exactly as you describe. However, I don't know if this applies to the NAV screen?
  • September 21st, 2012, 08:02 AM
    Lee1978

    Mk4 BMW Sat Nav Unit with Dark / Dim Screen Output Problem

    Hi, I am in need of some help as I have searched extensively online for someone with a similar problem to mine, to no avail.

    I recently (knowingly) bought a faulty BMW mk4 sat nav upgrade replacement unit for the mk3 unit in my 04 Vogue for 100, as a gamble. I basically asked the guy off ebay if he'd take 100 to end the auction early if I picked it up from his house as I was holidaying nearby and he took it. It was advertised as working but displaying a very dark screen: http://www.ebay.co.uk/itm/140849895611?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p398 4.m1423.l2649#ht_2736wt_1165

    Being fairly technically minded I thought maybe I could get it working properly again with my RR, but after spending yesterday messing about with it and searching on the internet I have run out of ideas. The output to the screen is still really dark and basically unusable whilst driving.

    I have attached images of the unit, including all stickers / codes etc, and a couple of shots of the screen - you have to really squint to see the menus etc, but they ARE fully accessible / functional and navigable if you look hard enough.

    Attachment 12476Attachment 12477Attachment 12478Attachment 12479Attachment 12480Attachment 12481

    So far I have tried four different firmware changes (V28, V30 and two different V32's) to no avail. I have tried changing the brightness settings, I have messed about with some of the 'hidden' config menu settings, I have tried unplugging the TV module and running it, I have tried changing the TV module settings, and probably a few other things I've forgotten as well.

    From information on the hidden config menu I can see that it seems to have come from an X5. The guy who sold it to me seems to think the problem is a compatibility issue with his 2002 M3.

    I have downloaded the NavCoder (http://www.navcoder.com/) software and have ordered a USB interface (http://www.reslers.de/IBUS/index.html) in the hope that I may be able to fix it cheaply by changing some settings with that, but I am unsure of any success tbh.

    Has anyone else ever encountered or fixed this problem before? Am I stuck with a dud?

Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •